Woensdag 3 oktober toog ik met veel nieuwsgierigheid en verwachtingsvol naar de Vereeniging in Nijmegen. Het zou een mooie dag worden vol verrassingen en wellicht mooie ontmoetingen, waarachtig een uitnodiging tot een ontdekkingsreis.
Ik verwacht praktische handreikingen te krijgen voor het leiden van een aandachtig en bewust leven, in een passende mix van actie en contemplatie, met zorg voor mezelf en de ander.
De drie contrast-begrippen die deze dag centraal staan zijn:
Actie & Contemplatie |
- | verlangen naar stilte |
Individu & Gemeenschap | - | verlangen naar verbondenheid |
Ontvangen & Geven | - | verlangen naar bezieling |
De Vereeniging was uitverkocht, 700 mensen waren aanwezig terwijl de organisatie medio juni / juli ruim 4000 aanmeldingen kreeg te verwerken. Dat geeft iets weer hoe deze thema's, werken en leven vanuit stilte, verbondenheid en bezieling, leven in onze samenleving. Het initiatief is genomen door de KNR (Konferentie Nederlandse Religieuzen).
Aanrader: 21 oktober om 23h00 wordt de film 'Into the great Silence' van drie uur vertoond waarin niet gesproken wordt. Kijk en registreer bij uzelf wat er gebeurt, waardoor u geraakt wordt, geïrriteerd raakt, bewogen wordt.
Ik schets een kort beeld van datgene wat mij heeft geraakt en wat ik graag met de lezer van mijn weblog wil delen.
Kees Waaijman, hoogleraar spiritualiteit Radboud Universiteit Nijmegen en lid Karmelorde. Wat is verlangen, langer maken, reikwijdte en territorium bepalen, de rek gaat eruit als het te lang duurt, het is lijfelijk en zinnelijk. Verlangens kennen we in verschillende gradaties te weten neigingen (zwak), strevingen (actiever), begeerte (sterk verlangen) en verwachting (pijnlijk deel, gemis, onvervuld). Zonder wil bestaat geen verlangen. Verlangen waar stilte een plek krijgt komt dicht bij zichzelf om langzaam open te gaan en ontvankelijk te worden. Martin Buber spreekt over gevoelens en verbondenheid. Bezieling maakt verlangen sterker. Waar het in het leven om gaat is Leren in Worden, spirituele tradities kennen daarvoor de ambachtsschool voor dit leren, verbazen en hopen.
Freek de Jonge, cabaretier, romanschrijver, presentator. Heeft steeds meer de behoefte om bezig te zijn met datgene waar het werkelijk om gaat. "Het besef groeit bij mij dat we met elkaar een samenleving hebben gevormd die steeds meer het beeld oproept van we MOGEN niet meer vooruit, we WILLEN niet opzij en we KUNNEN niet meer terug. De aspecten die ik om me heen zie zijn LAWAAI - LOS ZAND - ONTAARDING".
Herman de Dijn, hoogleraar katholieke Universiteit Leuven. Analyseert allerlei tendensen in onze tijdgeest. Contemplatie en actie, contemplatie en zorg. Verbonden met verwondering, wat er altijd al was in het hier en nu. Religie is meer relegere = herlezen respectievelijk herhalen. Geen contemplatie zonder mysterie, dit sluit verwachting uit. Contemplatie en actie, is een soort rusteloosheid en is niet tegenstrijdig omdat contemplatie gezocht kan worden in sport en Zen. Topsport kan als model dienen voor al het menselijk handelen omwille van het resultaat, de assets en competenties. Ze vallen ons toe, de juiste wijze van de activiteit, opgaan in de activiteit, te bereiken door het eindeloos blijven herhalen en blijven oefenen. Dit leidt uiteindelijk tot een spontane activiteit en gaat het klikken. Leren omgaan met onbeheersbaarheid en het mystieke lichaam. Leren van verleis en schuld. Kwetsbaarheid van mysterie, ethiek van trouw en vertrouwen, zorg voor datgene wat afgeschreven is, je bewust van je gaven en opgaven. Zorg en trouw aan iets wat voorbij is . Contemplatie voorbij contemplatie is LIEFDE (= aandacht + respect).
Rabbijn Awraham Soetendorp, heeft zich in zijn leven ingezet voor kinderen en vrede. We staan aan het begin van de geboorte van een nieuwe verbondenheid met alle pijn die daarbij hoort, te vergelijken met de baringsweeën. Kijk maar naar alle ellende en oorlog die in onze wereld aan de orde zijn en durf erop te vertrouwen dat dit tot iets moois gaat leiden.
Hilde Kieboom, oprichtster St. Egidiusgemeenschap Antwerpen die streven naar een verdraagzame samenleving en uitbannen van armoede door vriendschap, gebed en eenheid. Om de wereld te veranderen zal je vanuit jouw hart starten met veranderen.
Jan Marijnissen, leider van de SP voelt zich verbonden met Franciscus van Assisi in zijn strijjd tegen onrecht en heeft een boek geschreven 'Samenleven kun je niet alleen' (1993).
Désanne van Brederode, filosofe en schrijfster van onder andere 'Ave verum corpus, gegroet waarlijk lichaam'.
De onderdelen die vandaag passeren worden door Leo Fijen presentator bij de KRO en schrijver van o.a. 'De reis van het hoofd naar het hart' (2004) en 'Hoe word ik gelukkig' (2003).
Alles wordt afgewisseld met stiltes, muziek door Bachkoor Holland en Stevie Ann, cabaret van Hakim en Tarim Traïdia en dans door Conny Janssen Danst met haar groep die het spanningsveld uitbeeld tussen contrasten.
Ik ga huiswaarts met een groot gevoel van voldoening, er is nog veel te doen, er is nog hoop. Het is goed om dit te weten. Spiritualiteit is niet alleen het naar binnen keren maar juist ook het handelen in de wereld.
Reacties